Amazon S3 Nedir ve Bucket Nasıl Oluşturulur
AWS, Amazon S3‘ü internetin veri depolaması ve geliştiriciler için web üzerinde tanımlanmış alanları olarak belirtilmektedir. Amazon S3, istediğiniz kadar veriyi istediğiniz zaman, web üzerinde depolamak ve istenildiğinde geri almak için kullanabileceğiniz kolay bir web hizmetdir.
S3 : Simple Storage Service
Amazon hali hazırda kendiside Amazon S3 servisi üzerinde çalıştığı için ölçeklenebilirliği, güvenliği, hız’ı, maliyetleri ile en iyi noktada hizmet vermek için çalışmaktadır çünkü dediğim gibi kendiside yine buradan tüm dünyaya Amazon.com olarak hizmet vermeye devam ediyor. Öncelikle AWS’in kendi videosuna bakalım. Devamında da ben sizlerle bilgileri paylaşayım.
Terminoloji
Buckets :
Kova diye adlandıracağımız ve aslında bir devlet büyüğünün zamanında bahsettiği gibi ıvır zıvır ne varsa atıyoruz ve ihtiyacımız olanı geri alıyoruz, peki nereye tabi ki de kovaya.🙂
Bu arada Amazon S3 Obje tabanlı bir veri depolama sistemidir ve her obje bir bucket’ın içinde olmalıdır.
Örnek verecek olursak;
- Objemizin adı: diaboliksss3blogyazisiresmi.jpg
- Hangi Region‘da olacak: Europe (Frankfurt) – eu-central-1
- Bucket Adı: diabolikssblogresimlerikovasi
Bu bilgiler ışığında URL : https://diabolikssblog.s3.eu-central-1.amazonaws.com/AWS-S3-01.jpg
Bucket oluşturmanın objeyi içeride tutmaktan başka görevleride bulunmaktadır.
- Amazon S3 namespacelerinin düzenli bir halde olması
- Ücretlendirmenin hangi hesaba bağlı olduğu bucket’lar sayesinde olması.
- Verilerinize erişim kontrolü vermek istiyor iseniz gerekli limitlemeyi kova bazında yapabiliyor olmak.
- Ücretlendirme kullanıma bağlı olduğu için kim ne kadar ne kullanmış yine bucket’lar sayesinde belirlenir.
Önemli bilgi : Her bucket spesifik olarak bir AWS Region’ında olmalıdır.
Önemli bilgi 2 : Bir bucket’a eklenen obje her zaman eşsiz bir ID alır ve aynı obje değiştiği zaman her defasında yeni bir ID alır ama S3 bunu versiyon olarak tutar.
Objects :
Obje, Amazon S3’ün asıl ilgili olduğu ve sakladığı şeydir. Amazon S3 içerisinde Obje verisi ve buna bağlı olarak Meta verileri bulunmaktadır. Meta verileri objeyi tanımlayan ad-değer birlikteliğidir. Değiştirilme tarihi, Content-type gibi HTTP meta verilerini içerir. Objeleri depolama sırasında da özel meta verileride oluşturabilirsiniz.
Keys :
Key her nesne için olmazsa olmaz tanımlayıcılardan bir tanesidir. Her objenin mutlaka bir Key’i bulunmaktadır. Her objenin haritasını “Bucket + Key + Version” şeklinde tanımlayabiliriz, böylelikle Objenin hangi bucket içinde olduğu, hangi ID ile tanımlandığı ve versiyon numarasını bularak tam olarak objeyi tanımlarız.
Regions :
Her bucket bir AWS Region’ınında bulunmak zorundadır. Bucket oluşturulur iken region seçimi yapılır. Gecikme, maliyet ve ülkelerin politikaları dikkate alınarak bu seçimlerin yapılması gerekmektedir. Seçilmiş olan bölgeden veriler, politikalar ile belirtimedikce yer değiştirmezler, siz isteyene kadar o bölgede kalır verileriniz.
Önemli bilgi : Amazon S3 Bucket’a ulaşmak için aktifleştirilmiş olan region’a geçilmesi gerekmektedir. Önceki yazılarımda Region geçişleri ile ilgili bilgi vermiştim hali hazırda ama AWS konsolun sol üst kısmından yine gerekli değişikliği yapabilirsiniz.
Hangi region ise buradan seçim yapıyoruz.
Bucket Oluşturma ve Obje Yükleme
Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. Amazon S3 ile ilgili gelecek yazılar aşağıdadır. Geldikçe burada da linkleyeceğim. Diğer Amazon yazılarım için, BURAYA lütfen.
Gelecek S3 Yazıları
- Storage Classes
- Fiyatlandırma
- Güvenlik
- Versiyon ve Silme işlemleri
- Replikasyon
Görüşmek dileği ile.